Espa logo

Δύο Επιτυχημένα Έργα Μεταδιδακτορικών Υποτροφίών MSCA εντάσσονται στο ΙΒΕ-ΙΤΕ Ιωαννίνων. | Νέα

Νέα
Αρχική > Νέα
24.02.2025

Δύο Επιτυχημένα Έργα Μεταδιδακτορικών Υποτροφίών MSCA εντάσσονται στο ΙΒΕ-ΙΤΕ Ιωαννίνων.

Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στα Ιωάννινα υποδέχεται με υπερηφάνεια δύο εξαιρετικές ερευνήτριες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο των Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) 2024 του προγράμματος Horizon Europe (Πρόσκληση: HORIZON-MSCA-2024-PF-01). Τα έργα αυτά, που θα ξεκινήσουν το 2025, ενισχύουν τη θέση του ΙΒΕ-ΙΤΕ ως κέντρο πρωτοποριακής βιοϊατρικής έρευνας.

NeuroPhase – Δρ. Καρμέλ Σοφία Γκίκα

Η Δρ. Καρμέλ Σοφία Γκίκα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (DCU), φέρνει την εμπειρία της στη φαρμακευτική χημεία και τη διαγνωστική στο έργο NeuroPhase. Με μια αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία-συμπεριλαμβανομένων βραβείων όπως το Colin Barnes Award και το Diamond Researcher of the Year Award-η Δρ. Γκίκα θα μελετήσει τον μεταφραστικό έλεγχο κατά την πρώιμη ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφαλικού φλοιού. Υπό την εποπτεία του Δρ. Χρήστου Γ. Γκόγκα στο BRI-FORTH Ιωαννίνων και σε συνεργασία με τον Δρ. Laurent Nguyen στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, το έργο στοχεύει να εμβαθύνει στην κατανόηση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ), και να ανοίξει τον δρόμο για στοχευμένες υποκυτταρικές θεραπείες.

Micro_SYN – Δρ. Carla Cangalaya Lira

Η Δρ. Carla Cangalaya Lira, νευροεπιστήμονας με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Otto von Guericke του Μαγδεβούργου και σημαντική εμπειρία στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών (DZNE), θα ηγηθεί του έργου Micro_SYN. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις μικρογλοίας-νευρώνων-εξωκυτταρικής μήτρας, με αξιόλογες δημοσιεύσεις σε περιοδικά όπως τα Glia και Brain, Behavior, and Immunity. Υπό την καθοδήγηση του Δρ. Χρήστου Γ. Γκόγκα στο BRI-FORTH Ιωαννίνων, και με συνεργασίες με τον Καθ. Alexander Dityatev (DZNE), η Δρ. Cangalaya Lira θα διερευνήσει το «συναπτικό κλάδεμα» σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές χρησιμοποιώντας προηγμένα εγκεφαλικά οργανοειδή προερχόμενα από iPSC και τεχνικές in vivo απεικόνισης.

Αυτά τα έργα αποτελούν παράδειγμα της δέσμευσης του BRI-FORTH να προάγει τη διεπιστημονική έρευνα και να αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις στη νευροεπιστήμη. Συγχαίρουμε τη Δρ. Γκίκα και τη Δρ. Cangalaya Lira για την επιτυχία τους και ανυπομονούμε για τις πρωτοποριακές συνεισφορές που θα φέρουν στο IBE και την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.